Impingement – inklämning i axelleden

Axelleden är en kulled som går att röra på många olika sätt. För att att axeln ska hållas på plats har kroppen många senor, muskler och ledband runt axeln. En plats är lite extra trång och om senorna där blir inklämda kan du få ont och svårt att lyfta armen. Orsaken är nästan alltid överbelastning, så har du en stark och rörlig kropp minskar risken för impingement, eller inklämningssyndrom som det också kallas.

Vad är impingement?

Impingement är en av de absolut vanligaste axeldiagnoserna som vi behandlar på Naprapatiska Institutet.

– Diagnosen impingemet eller inklämning betyder att en struktur i axeln har blivit överbelastad, som en rotatrocuffsena eller en slemsäck. Det är ett område i axeln som är trångt och där det lätt bildas extra tryck och inflammation, säger Jonas Parandian på Naprapatiska Institutet Vasastan.

Vilka är symtomen på impingement?

Du får ont oftast på framsidan eller utsidan av axeln om du har impingment. Oftast får du smärta vid rörelse av armen om du sträcker ut armen åt sidan och sedan lyfter den uppåt, när du börjar närma dig 80-110 grader brukar det vara som värst.

– Det har en biomekansik förklaring, det är där det är som minst utrymme, så det är där strukturerna i axeln blir som mest klämda och hoppressade.

Vad beror impingement på?

Det absolut vanligaste är att impingement beror på överbelastning av en eller annan orsak. Det kan vara både långvarig överbelastning som är problemet, eller något akut. En riskgrupp är hantverkare som ofta jobbar med armarna ovanför huvudet. Om det är monotont arbete med för lite variation, kan de drabbas av inklämning med tiden. Det kan också ske på ett ögonblick, om du till exempel spelar innebandy och sträcker dig efter en boll kan du känna hur det hugger till i armen, och hur det sedan förvärras.

– En typisk berättelse är att någon som inte brukar använda armarna ovanför huvudet har målat taket, hängt upp gardiner eller lyft upp en bok i översta hyllan i bokhyllan. Eftersom musklerna är svaga och ovana vid den typen av rörelser kan det vara startskottet, säger Jonas Parandian.

Hur kan jag förebygga impingement?

För att undvika att drabbas av impingement ska du försöka träna axeln på många olika sätt. Var inte rädd för att stärka axeln från flera lika vinklar. Linjär träning där du gör perfekta armhävningar med skulderbladen på perfekt plats är såklart jättebra, men det är viktigt att kunna kontrollera axeln i många olika rörelser med skulderbladen i många olika positioner. På Naprapatiska Institutet kan vi hjälpa till med övningar som ger bra axelhälsa.

– God rörlighet, stabilitet, styrka och skulderbladskontroll är A och O för att undvika impingement. Därför är det viktigt att belasta axeln på många olika sätt och i många olika rörelser, men i lagom dosering och under kontrollerade former. Ställ dig själv frågan: Hur många gånger per dag använder du armarna ovanför huvudet? Om du aldrig gör det kommer du förlora styrkan och kontrollen i den positionen och bara bli svagare och stelare och därmed känsligare för stimuli i de strukturerna. Risken för en överbelastning ökar alltså.

Finns det någon behandling för impingement?

För att avlasta axeln så kan vi på Naprapatiska Institutet hjälpa dig att mobilisera och öka rörligheten i skulderbladet och bröstryggen, vilket kommer minska belastningen på axeln. Vi tar också bort spänningar i muskulaturen runt axeln. Men det viktigaste av allt är att vi hjälper till med effektiv rehabiliteringsträning. Många är försiktiga och föreslår att man ska vila ut en inklämning, men vår metod går ut på att utnyttja den rörelsen du har, så att du kan bli starkare och rörligare, vilket betyder friskare.

– Vi jobbar med ett framgångsrikt koncept för impingement där vi har en movement-approach. Vi vet att rörelse läker kroppen och det kommer också minska risken att problemet återkommer. Vi kämpar för att du ska få en axel som är stark i vardagen, i stället för att du ska leva ditt liv med armen längs med kroppen där du inte vågar lyfta den ovanför huvudet.

Vad ska jag undvika vid impingement?

I det akuta läget ska du undvika att göra det som provocerar och belastar axeln. Om du vet att du till exempel får lite ont av att köra bänkpress, ska du inte fortsätta ändå. Då förvärras den irritationen varje gång. I stället ska du lyssna på kroppen och träna smart. Förbättra rörlighets och stabiliteten, så att du kan komma tillbaka till bänkpressen och träna smärtfritt.

– Många patienter får signaler från kroppen om att något håller på att gå snett, men de ignorerar smärtan i axeln och fortsätter som vanligt. Strunta inte i smärtan, utan ta tag i det direkt så att din inklämning inte behöver gå så långt, tipsar Jonas Parandian.

Hur ska jag träna vid impingement?

Att hänga är en av de sakerna vi på Naprapatiska Institutet använder oss framgångsrikt av för att rehabilitera axeln och öka rörligheten. Det gäller att hänga på ett sätt du klarar av och belasta i lagom dos. Vi kan guida dig rätt och visa hur du avlastar och ge råd kring hur mycket och hur länge, beroende på hur just din kropp ser ut.

En annan sak du bör träna upp är din skulderbladskontroll, för att göra axeln starkare inte bara vid strikta, klassiska rörelsemönster utan också vid rörelser utanför de perfekta linjerna. Verkligheten är inte bara en linjär miljö, utan den är väldigt ostrikt, därför måste du vänja axeln vid det.

– Många är rädda på gymmet för att experimentera med rörelse, och har alltid axlarna nedragna och skulderbladen ihop så att de nästan nuddar varandra vid lyft och drag. Men det är också viktigt att kunna kontrollera skulderbladen när de är så långt ifrån varandra som möjligt. Den typen av träningsprogram är vi vana vid att göra.

Ett sista råd vid impingement

– Sök upp en duktig naprapat, fysioterpeut eller kiropraktor som har en movement-approach och behandlar dig på det sättet att du kan förbättra funktionen och inte bara en terapeut som rekommenderar vila. Det gäller att belasta, men i lagom dos, och ett av de mest effektiva sätten du kan göra det på är att hänga.

Patientberättelse

Caroline Glännerud, 25 år:

“Några veckor efter en olycka hade jag fortfarande så ont att det till och med smärtade att andas. Det var extremt hemskt, jag fick till och med sitta upp och sova. Jag hade också väldigt ont i axeln och hade svårt att lyfta armen. Då gick jag till en läkare, som gav mig starka mediciner och sa att inte skulle röra armen över huvud taget utan hålla den stilla. Självklart gjorde jag som han sa, men ju mindre jag rörde armen, desto ondare gjorde det. Då fick jag gå till tre olika sjukgymnaster, en osteopat och en naprapat, men ingen kunde hjälpa mig. Sedan fick jag tips om Naprapatiska institutet där de direkt såg att armen varit stilla så länge att ledkapsel och muskler stelnat till. Efter bara en behandling kunde jag lyfta armen över huvudet! Nu mindre än en månad senare kan jag träna fullt ut, och jag är elitskidåkare så det är väldigt viktigt för mig. Det har gått superfort och jag har inte alls ont längre, så jag är väldigt tacksam för behandlingen på Naprapatiska Institutet. Jag är imponerad över hur bra de kan kroppen, och rekommenderar alla som inte vill knapra smärtstillande att gå till Naprapatiska Institutet i stället, de vet vad de håller på med. Jag är väldigt glad att jag gick dit!”