Därför ska du sitta i squat!

Huksittande, djup squat eller den asiatiska sittställningen – kärt barn har många namn. Vad som ska vara en viloposition har efter år av stillasittande i stolar förorenat våra kroppar och försämrat rörligheten och andra viktiga funktioner. Här skriver jag om varför du måste få tillbaka den här rörligheten och varför du ska börja redan idag!

Just nu reser jag runt i Asien. Här ser man den överallt. Affärsmän i kostym på flygplatser, coola ungdomsgäng som ”hänger”, gravida kvinnor väntandes i en kö och jag nu när jag skriver det här blogginlägget. Alla gör det!

Ta varje tillfälle du kan till att sitta i squat – strunta i kollegornas konstiga blickar.

Den djupa squaten.

Som barn har vi alla suttit så. Helt obehindrat sjunkit ihop i en djup squat, för att plocka upp något från golvet. Eller efter att ha lekt på marken helt utan hjälp av händerna, satt sig upp från rumpsittande med raka ben till att sätta fötterna i golvet och resa sig upp.

Den djupa squaten ska egentligen vara en viloposition, men är för den ovane en obekväm och jobbig sittställning. Många kan inte ens sätta sig i ”ass to the grass”. Vissa får krampkänningar i lår och ljumskar. Benen kan domna och en del får till och med ont i rygg och höfter efter att ha tillbringat bara en liten stund där nere.

 

”Din nya förbättrade rörlighet som squaten ger dig kan göra så att du håller dig skadefri och kan lyfta tyngre i gymmet. Din knäböj kommer att bli betydligt vackrare när du kan ta ut mer rörlighet i fotleder knän och höfter.”

Att sitta i squat …

… Förbättrar rörligheten

Som med så mycket annat – if you don’t use it you lose it. Vill du ha rörliga fotleder, knän och höfter så är det här ett utmärkt sätt att jobba på det. Den djupa squaten stretchar ut vadmuskeln och ledkapseln i fotleden, de djupa knäflexorerna, knäleden och höften.

Din nya förbättrade rörlighet som squaten ger dig kan göra så att du håller dig skadefri och kan lyfta tyngre i gymmet. Din knäböj kommer att bli betydligt vackrare när du kan ta ut mer rörlighet i fotleder knän och höfter.

… Underlättar matsmältningen och funktionen i mag- och tarmkanalen

Dina inre organ mår bra av rörelse och den djupa squaten blir som en massage för mag- och tarmkanalen och dina inre organ när de kläms ihop.

… Kan göra det lättare att gå på toa

Är du en av dem som behöver längre tid på dig ett har ”mer att ge” så att säga när du är färdig på toaletten så kan du ta hjälp av squaten. Innan den stolsliknande toaletten vi i västvärlden använder oss av idag, så satt vi över ett hål i golvet eller på huk ute i skogen. Mindre civiliserat tycker många. Men många hälsoexperter idag är eniga om att den moderna toaletten har bidragit till att fler har tarm- och bäckenproblematik.

Att sitta på huk när du gör dina behov påskyndar processen. Det gör det enklare och du uppnår lättare fulltömning.

GÖR SÅ HÄR

Ido Portals ”30/30 squat challenge” är en utmaning som jag ofta ordinerar mina klienter. Den har hjälpt många att bli rörligare, få en djupare knäböj och blivit kvitt diffus smärtproblematik i både knän och höfter.

Den går ut på att du under 30 dagar i rad ska tillbringa 30 minuter i din djupaste möjliga squat. Du får dela upp dina 30 minuter precis som du vill, men jag förespråkar att du försöker pusha dig själv hela tiden så att du kan sitta lite längre för var dag. Ta gärna tid och sträva efter att behålla squatpositionen lite längre för varje gång, för att få ut maximalt av utmaningen. Annars finns det bara några enkla regler att följa:

1. Sitt med hela fotsulan i golvet. Hälen får inte lyfta från golvet. (Om du verkligen inte kan sitta med hela fotsulan i så lägg något under fötterna, till exempel två utlästa Café-tidningar. Efter var dag som går så tar du bort ett par sidor, när ett par veckor har gått så är du förhoppningsvis nere på golvet med hela foten.

2. Sträva efter att ha fötterna axelbrett. Men börja med en lite bredare stans om det känns bättre.

Resultaten kommer snabbt! Många kan känna förbättring bara från en gång till en annan. Från att det är svinjobbigt de första gångerna och kroppen skriker NEEEJ, till att du plötsligt kan sitta hur länge som helst.

3. Häng inte upp dig på ryggen. Du kan vara avslappnad när du sitter i squat och behöver inte ha en perfekt rak ryggrad eftersom du inte har en skivstång på axlarna. Om du squatar med vikter? Då är det en helt annan femma! Men vänta med vikterna till du kan bemästra huksittandet med både rak och avslappnad ryggrad.

Ett tips för att göra det hela roligare är att ta före- och efterbilder. När jag kollar på hur min squat ser ut idag och jämför med hur den såg ut för ett år sedan (efter att jag redan gjort utmaningen) så kan jag se att den fortfarande utvecklas. Kör hårt!