Allt du behöver veta om att sitta i squat

 

Om du har ont i kroppen, dålig rörlighet och känner dig stel finns det en sak som snabbt kommer att hjälpa. Sitt i squat! Här förklarar vi varför du borde göra huksittande till en självklarhet i din vardag. 

Vem borde sitta i squat?

Att sitta i en djup squat, alltså på huk, är egentligen en naturlig position för människokroppen. Barn har inga problem att sjunka ned i en djup squat för att till exempel leka med något på golvet, men allt stolssittande har förorenat många kroppar och försämrat rörigheten. Det som egentligen ska vara en viloposition är nu en ren omöjlighet för många.

– Alla borde sitta i squat. Om du tycker att det är jobbigt, stel och obekvämt borde du sitta dubbelt så mycket, säger Jonas Parandian på Naprapatiska Institutet Vasastan.

Varför ska jag sitta i squat? 

Att sitta i squat har väldigt många hälsofördelar. Ett stort plus är at du blir rörligare. Om det är obekvämt och jobbigt att sitta på huk (med hälarna i marken) eller om du har svårt att ens få ned rumpan mot golvet i en squat är det ett tecken på att du inte har den rörligheten som kroppen mår bra av. Du kanske får kramp i ljumskar eller lår, ont i ryggen, domningar i benen eller smärta i höfterna i början. Men försök att stå ut, det blir snabbt bättre. Att sitta i squat ger dig rörligare fotleder, knän och höfter. Du stretchar höfterna, knälederna, de djupa knäflexorerna, vadmusklerna och ledkapseln i foten.

– Får du bättre rörlighet ökar chansen att du håller dig skadefri. Bättre rörlighet i fotleder, knän och höfter gör också att du kan knäböja med bättre teknik, vilket gör att du kan lyfta tyngre i gymmet.

En annan stor fördel är att du får en gladare mage om du tar för vana att sitta i squat. När du sitter i squat masseras dina inre organ, mag- och tarmkanalen, vilket underlättar matsmältningen.

Det kan också göra det lättare att gå på toa. Förr i tiden satt man i squat när man uträttade sina behov, och även om det i dag ses som “ociviliserat” är det bra för kroppen. Flera hälsoexperter i dag är eniga om att den moderna toaletten har bidragit till att fler har tarm- och bäckenproblematik. Prova själv att sätta sig på huk över toaletten, det gör det lättare att uppnå full tömning och påskyndar processen.

Hur mycket ska jag sitta i squat?

Ido Portals utmaning ”30/30 squat challenge” är något som vi på Naprapatiska Institutet ofta ordinerar våra klienter. Den hjälper dig att bli rörligare, få en vackrare knäböj och bli av med diffus smärta i knän och höfter. Utmaningen går ut på att du under 30 dagar ska sitta i din djupaste squat i 30 minuter.

Du får samla minuter under hela dagen, men försök att pusha dig själv att sitta i så långa perioder som möjligt, lite längre dag för dag.

I övrigt ska du tänka på att alltid sitta med hälarna i golvet. Fötterna ska vara höftbrett isär. Om det känns lättare kan du sitta lite bredare i början, men kämpa efter att ha fötterna närmare varandra.

Du kan däremot strunta i hur ryggen ser ut. Sitt avslappnat och skönt, ryggraden behöver inte vara rak på samma sätt som när du till exempel är på gymmet och knäböjer med vikter.

Hur får jag motivation till att orka sitta i squat?

Att det går snabbt att bli bättre brukar motivera de flesta. Från att du kanske tycker det känns omöjligt att sitta i en minut känns det helt plötsligt som att du kan sitta hur länge som helst.

– Ta före- och efterbilder. Hur ser din squat ut innan utmaningen? Hur ser den ut efter en månad? Du kommer se gigantisk skillnad!

Vad ska jag göra om det gör ont?

Att sitta i squat kan i början kännas väldigt ovanligt och jobbigt, men det ska inte göra ont. Att det tar emot lite är ingen fara, men du ska inte gå in i smärta. Om du har någon skada sedan tidigare kan vi på Naprapatiska Institutet visa dig hur du kan avlasta och göra om, så att squat-sittandet passar just dig.

– Ett bra tips är att alltid sätta dig ned långsamt och kontrollerat. Du kan kanske känna dig för, att det gör lite ont är oftast ingen fara. Tar det inte emot alls får du antagligen ingen förbättring, men om det gör för ont så kan du reta skadan. Det gäller att hitta en bra balans. Använd gärna mobilen till att ta tid när du sitter i squat, så att du håller koll på din utveckling.

Patientberättelse

 Klas Eriksson, 32 år:

“Att sitta i squat har gjort mig mycket rörligare i tidigare stela fotleder, höfter och framförallt knän. Det känns verkligen i det alldagliga livet när jag till exempel ska plocka upp något från golvet eller bara springa i trappor. Squaten har fått mig att känna mig några år yngre på kort tid. Jag skulle absolut rekommendera Jonas Parandian och Naprapatiska Institutet till andra, vilket jag redan gjort till folk som har problem.”