Löparknä

Om du får ont vid utsidan av knät när du springer kan du ha drabbats av löparknä. Du känner igen smärtan på att den kommer när du springer, och blir värre och värre under löprundan. Det gör oftast inte ont mellan löpturerna, utan det är under själva passet som du kan känna en skärande smärta. Som tur är finns det bra hjälp att få på Naprapatiska Institutet, så att du kan springa smärtfritt i framtiden.

 

Vad är löparknä för något?

Löparknä kallas också runners knee eller iliotibiallbandssyndrom och är en slags knäsmärta som främst uppstår hos just löpare. Det kan också drabba dig som cyklar eller åker längd, då främst vid fristil/skate. Löparknä beror på en överbelastning, och drabbar ofta löpare som ökat träningsdosen för snabbt, eller som springer på monotont och hårt underlag.

 

Vilka är symtomen på löparknä?

Smärtan kommer oftast smygande under en löprunda, ett par kilometer in i passet. I många fall så avtar den vid vila men i vissa fall kan den även kännas vid gång, om du har låtit smärtan sitta i länge utan att vidta åtgärder.

– Den typiska smärtan sitter vid utsidan av knät. Det kan kännas i samma höjd som knät eller strax nedanför. I vissa fall kan det vara tryckömt runt området, berättar Maja Armandt, naprapat och löparexpert på Naprapatiska Institutet Vasastan.

 

Vad beror löparknä på?

Orsaken till löparknä är oftast att du har trappat upp lite för snabbt med löpträningen och sprungit på för monotont underlag. Då blir det överbelastat.

– Kroppen har två muskler vid utsidan av höften som övergår i ett senstråk, tractus iliotibialis, som löper längs med utsidan av låret och fäster in strax nedanför knäts utsida. Vid löpning kan detta senstråk börja nöta lite extra mot utsidan av knät och skapa en irritation i underliggande vävnad. I vissa enstaka fall kan även en inflammation förekomma i slemsäcken mellan senan och lårbenet.

 

Hur kan jag förebygga löparknä?

Försök att inte bara “sticka ut och springa” utan var noggrann med din träning. Värm upp, lägg tid på rörelseträning, stärk upp kroppen med styrketräning så att den klarar av belastningen från löpningen och stretcha ordentligt när du sprungit klart.

– Du kan förebygga löparknä genom att ha för vana att stretcha sätesmusklerna, jobba på dina svagheter samt trappa upp din löpträning successivt. Gå inte från noll till hundra! Undvik att springa samma runda på samma underlag i samma skor varje gång. Variera mera!

 

Finns det någon behandling för löparknä?

Om du lägger ned tid på att stretcha så kan besvären försvinna snabbare. Ju fortare du blir av med löparknät, desto snabbare kan du börja springa igen. Vi på Naprapatiska Institutet kan hjälpa till att släppa på spänningar i kroppen, som också gör att problemet fortare försvinner.

– Att bland annat släppa på muskelspänningar runt höftpartiet och behandla med akupunktur i tractus iliotibialis brukar ge bra effekt, säger Maja Armandt, som behandlat många med löparskador och knäproblem.

 

Vad ska jag undvika vid löparknä?

En sak du verkligen ska undvika är att stoppa huvudet i sanden som en struts och låtsas som att problemet inte existerar, för då kan löparknät förvärras. I stället måste du ta tag i problemet omgående.

– Först och främst ska du initialt undvika löpning om du får ont på utsidan av knät när du springer. Eftersom löparknä beror på en överbelastning ska du inte fortsätta att belasta på samma sätt, för då kan problemet förvärras.

Hur ska jag träna vid löparknä?

I det akuta läget när du fått löparknä är det viktigt att först och främst vila från det som gör som allra mest ont, vilket oftast är just löpningen. Men för att verkligen få bukt med ett löparknä är det även väldigt viktigt att stärka sina svagheter. På Naprapatiska Institutet kan du få hjälp med ett bra rehab- och prehabupplägg.

– Att stärka de stabiliserande musklerna runt höft och knä kan ge ett bra frånskjut i löpsteget och hålla knät smärtfritt. Det kan vi hjälpa till med på Naprapatiska Institutet.

 

Vilket är ditt bästa tips vid löparknä?

– Kontakta en duktig terapeut som kan hjälpa dig att först och främst säkerställa diagnosen men som även kan ge dig rätt typ av behandling samt tips och råd till träning, säger Maja Armandt.

 

Patientberättelse

Beatrice Pamp, 30 år:

“Jag har haft problem med mitt knä sedan jag var tonåring och spelade mycket fotboll. Så fort jag trodde att det var lugnt så började det strula igen. Helt ärligt trodde jag aldrig att jag skulle kunna springa utan smärta. Efter att knät svullnade upp ordentligt efter ett pass på löpbandet gick jag till Naprapatiska Institutet. Efter behandling, nålar, styrketräning och olika hemövningar är knät nu helt återställt. Det känns helt fantastiskt! Jag kan verkligen rekommendera andra att gå dit!”