Musarm

Om du sitter mycket vid datorn finns det risk för att du drabbas av musarm, alltså besvär i armen eller handen efter att använt datormus för ofta. Musarm är vanligt eftersom så många jobbar framför dator och besväret kan sitta i länge om du inte behandlar det. Grundproblemet handlar alltid om överbelastning, men vilka muskler, ledband, senor och nerver som blir överbelastade kan variera från fall till fall.

Vad är musarm?

Musarm är egentligen ett samlingsnamn för många olika typer av besvär. Sitter du mycket framför datorn, och håller på med mobilen där emellan, sätter det press på kroppen.

– Om du har värk eller smärta från axel, skuldra, underarm handled eller hand kan det vara musarm. Oftast sitter problemet i underarmen och kommer från datoranvändande, men all typ av statiskt arbete kan förvärra problemet, säger Mauro Toro Martinez, naprapat på Naprapatiska Institutet Södermalm.

När du håller i en datormus spänner du handleden och det blir en överbelastning. Ju längre du sitter framför datorn, desto mer uttröttad blir musklerna. Om det börjar göra ont när du sitter vid datorn, och sedan känns bättre när du stänger av datorn, har problemet inte gått så långt. Men gör du ingenting åt musarmen kan det förvärras. Smärtan kan bli konstant och bli ett stort problem i din vardag.

Vilka är symtomen på musarm?

Eftersom roten till det onda kan sitta på olika platser kan även symtomen på musarm variera. Det kan vara ömt, molande värk, pulserande smärta, domningar, svaghetskänsla eller känsla av värme eller kyla i armen eller handen.

– Hur musarm känns är lite olika. Det kan kännas obehagligt, stelt, spänt eller svidande. Du kan få stickningar eller sockerdricka i armen. I början gör det oftast ont vid datorn eller långvarigt statiskt arbete, men efter en tid kan det göra ont till exempel om du ska öppna en burk eller plocka ut ett mjölkpaket.

Vad beror musarm på?

Anledningen till att du får ont är att du gör små, upprepade rörelser i ett onaturligt läge, vilket leder till en överbelastning. När handleden är böjd bakåt och fingrarna är spända skapas tryck på vissa nerver, samtidigt som musklerna i underarmen påverkas.

– Om du dessutom är stressad när du sitter vid datorn så kanske du spänner dig ännu mer, vilket kan förvärra problemet.

Hur kan jag förebygga musarm?

Du kan förstås försöka att inte sitta så mycket vid datorn. Är det svårt att undvika, så variera mellan olika datormöss och använd kortkommandon på tangentbordet. Avlasta gärna underarmarna, försök slappna av i händerna och ha armarna nära kroppen.

– Men det viktigaste är att du byter position ofta. Ta pauser, så att kroppen syresätts. Stretcha gärna flera gånger om dagen om du jobbar på kontor. Skaka loss och massera armarna, försök få igång cirkulationen, tipsar Mauro Toro Martinez.

Finns det någon behandling för musarm?

På Naprapatiska Institutet behandlar de ofta personer med musarm. Det går inte att säga på förhand hur många behandlingar du behöver, det beror på orsaken till musarmen, hur länge du haft problemet och hur noga du är med dina hemövningar. Tänk på att ju värre dina besvär är, desto längre tid tar det att läka. Vänta därför inte med att söka vård och hjälp, för då kan problemet förvärras.

– Går du till oss på Naprapatiska Institutet kan vi hjälpa dig med till exempel triggerpunktsbehandling, akupunktur och stretching. Vi lägger upp ett rehabiliteringsprogram med både behandling och övningar som du själv kan jobba med för att ta hand om problemet.

Naprapat Mauro Toro Martinez tycker att alla som jobbar på kontor borde jobba förebyggande med prehabträning, som stretching och gummibandsövningar. Vänta inte tills du fått ont, utan jobba för att undvika att du någonsin får musarm!

Vad ska jag undvika vid musarm?

Om du har problem med musarm är det viktigaste att du försöker jobba med bra arbetsställningar. Undvik att sitta i statiska positioner för länge. Försök om det går att inte spänna kroppen och stressa i onödan.

– Sitt inte ner mer än en halvtimme åt gången. Sedan är det dags att röra på kroppen! En annan viktig sak är att inte ignorera problemet, utan ta tag i det innan det eskalerar. Annars kan det ta upp till ett halvår att bli av med musarmsbesvären.

Hur ska jag träna vid musarm?

Hur du ska träna vid musarm är individuellt och beror bland annat på vilket besvär du har. När du kommer till Naprapatiska Institutet får du alltid övningar som både kan hjälpa i det akuta läget, men också som stärker underarmen på sikt och som kan göra att problemen håller sig borta. Att bara vila är sällan tillräckligt, eftersom besvären då återkommer så fort du börjar med aktiviteten igen. Därför gäller det att stärka upp svagheterna i kroppen.

– Rent generellt brukar det viktigaste vara att stärka underarmens muskler och samtidigt stretcha.

Vilket är ditt bästa tips vid musarm?

– Mitt bästa tips är att byta position ofta. Sitt inte i samma statiska position, utan ta pauser ofta för att syresätta kroppen, säger Mauro Toro Martinez.

Patientberättelse

Katarina Muhr, 28 år:

“Jag har haft musarm i flera år men under mina besök hos Mauro på Naprapatiska Institutet Södermalm har jag fått hjälp med mina värkande handleder, händer och armar. Han “knakar” och använder sig av akupressur och akupunktur. Jag har tidigare gått hos en annan naprapat som fokuserade på massage för att få bukt med problemen, men jag föredrar verkligen nålarna som Mauro använder samt att bli ordentligt ”genomknäckt”.  Visst sticker det till lite men jag upplever att nålarna verkligen har gett effekt. Utöver det har jag fått ett litet program med olika övningar som jag ska göra ett par gånger per dag, och de är anpassade efter mig och min vardag så att jag hinner göra dem. Mauro är lyhörd, trevlig och en duktig naprapat!”