Nackspärr

De flesta har haft nackspärr någon gång i livet och vet hur det känns. Du blir stel, får svårt att röra på huvudet åt ett eller båda hållen och det gör också ont i nacken.

– Nackspärr är akut uppkommen smärta i nacken och det medför att du får begränsad rörlighet som också smärtar. Om du lyssnar på själva ordet nackspärr så säger det ganska mycket, det blir som en spärr när du roterar huvudet eller böjer det framåt och så nyper det till, säger naprapaten Peter Henningsson på Naprapatiska Institutet Östermalm.

Vilka är symtomen på nackspärr?

Symtom på nackspärr är ofta en nypande eller huggande smärta vid rörelse av huvudet. Det kan också vara så att du får plötsligt får ont i nacken och känner dig stel. Du kan få olika typer av nackspärr och det kan uppkoma på olika sätt.

– Nackspärr kan komma akut i en rörelse lika gärna som att du sovit i en dålig position och vaknar på morgonen med smärta. Ett annat vanligt scenario är att du sitter länge framför datorn eller sitter och tittar ned i telefonen i en position som inte kroppen gillar. Nackspärr kan även uppstå om du sitter i vinddrag, det kan göra att musklerna krampar. Även stress kan ge dig nackspärr.

Vad beror nackspärr på?

Kanske har du funderat på varför man får nackspärr? Man skulle kunna säga att det är kroppens försvar mot något som den upplever som ett hot. Om du är i en rörelse som kroppen tror kommer skada någon struktur i nacken, som en disk eller led, så krampar muskulaturen för att bromsa rörelsen och skydda nacken. Nacken säger “Hit, men inte längre”.

– Om du står och målar ett staket i en konstig vinkel så blir det till slut mer och mer spänt och överbelastat. Då krampar muskulaturen till slut. Det kan också komma som ett försvar i en plötslig rörelse, då krampar det för att bromsa och sen stelnar det till och gör ont. Om du stukar foten är det vanligt att musklerna i underbenet krampar, och det är just för att bromsa rörelsen och skydda kroppen.

Hur kan jag förebygga nackspärr?

Har du problem med nacken så behöver du gå till en duktig naprapat, kiropraktor eller fysioterapeut som kan hjälpa till att ta reda på vad problemen beror på. Orsaken till symtom i nacken behöver inte sitta just i nacken utan kan sitta på andra ställen i kroppen.

– Ta kontakt med en kompetent terapeut som kan undersöka nacken och utreda vad som skapar nackspärren. Du kan behöva stärka vissa delar av kroppen, jobba med hållningen för att avlasta nacken, få bättre rörlighet där det är stelt, stressa mindre eller göra ergonomiska förändringar i din vardag som att sitta framför datorn på ett annat sätt.

Ett annat sätt att förebygga problemen är att motionera och stärka musklerna i nacken, magen och ryggen.

Hur ska jag träna vid nackspärr?

Rörelse är A och O. Har du nackspärr måste du återställa funktionen i nacken. Genom att släppa på kramper och spänningar kan du få igång rörelse i nacken igen. Sedan när du kan röra på huvudet igen utan att det gör så ont är det viktigt att ta reda på orsaken till problemen.

– För att undvika att problemet kommer tillbaka måste du minska belastningen på nacken, stärka svagheter och träna för att behålla rörelsen i nacken.

Finns det någon behandling för nackspärr?

När du går till en naprapat för att få behandling för nackspärr kommer naprapaten undersöka och utreda vad nackspärren beror på. Sedan kommer naprapaten utföra behandling som ökar rörligheten och släpper på spänningarna. Det kan vara genom olika tekniker, som justering och manipulering av ryggraden för att öka rörligheten i stela leder eller till exempel pressur av muskler, för att släppa på spänningar och få igång cirkulationen. Andra metoder kan vara till exempel dry needling (akupunktur) och rörlighetsövningar.

– Det viktigaste är att först få tillbaka funktionen så att du som patient kan röra på huvudet utan att det gör ont. Sedan när det är läkt kan man jobba vidare för att stärka, förebygga och ändra på orsakerna till nackspärren. Oftast har en nackspärr inte bara en orsak, utan flera.

Vad ska jag undvika vid nackspärr?

Många som har fått nackspärr tror att de måste hålla huvudet helt still, men det är helt fel. Du ska röra på nacken och på kroppen, för rörelse läker nackspärr.

– Du behöver inte headbanga som till Metallica, men du ska heller inte vara rädd att röra på nacken. Pressa inte in i smärta, men håll inte huvudet stilla för då blir nacken bara ännu stelare.

Hitta lagom dos av rörelse, gör inte för mycket men heller inte för lite. Det viktigaste är att inte vara rädd. När du rör dig så kommer blodciruklationen igång. Om du trots allt är orolig för nacken så ring oss på Naprapatiska Institutet.

Vilket är ditt bästa tips vid nackspärr?

– Var inte rädd och rör på dig så mycket som möjligt, säger Peter Henningsson.

Patientberättelse:

Andreas Cavallius, 36 år:

“Jag var med om en motorcykelolycka 2001 och har sedan dess massor av problem. Ibland blir kroppen väldigt spänd, vilket smärtar och så får jag nackspärr. När jag går till Peter Henningsson på Naprapatiska Institutet Östermalm så lossar han på spänningarna som finns i ryggen och hela vägen upp i nacken. Han släpper också på spänningar i bröstet, som drar axlarna framåt och skapar problem i nacken. Om jag går dit utan att kunna vrida på huvudet så släpper det alltid efter en behandling, det blir effekt direkt. Nu för tiden underhåller jag rörligheten och går mest i rehabsyfte så att nackspärren inte ska komma tillbaka.  Jag kan rekommendera Peter Henningsson till 100 procent till alla med nackspärr, det är verkligen värt det.”