Spänningshuvudvärk

Alla har någon gång haft huvudvärk. Visserligen kan huvudvärk bero på något allvarligt, men den vanligaste formen av huvudvärk är spänningshuvudvärk. Även om det är ofarligt kan det vara väldigt jobbigt, men vi på Naprapatiska Institutet kan hjälpa till med behandling.

Vad är spänningshuvudvärk?

Spänningshuvudvärk kan bero på spänningar i nacke- och halsmuskulatur samt skuldror. Musklerna blir ofta spända på grund av för mycket stress och det kan göra ont inte bara i huvudet.

– Oftast triggas spänningshuvudvärken igång av mental eller emotionell stress. Förutom huvudvärk kan du få ömma käkmuskler, så pass att det kan kännas ont och som att det stramar emot när du försöker öppna munnen. Spända nackmuskler som ömmar är också vanligt, säger Jonas Parandian på Naprapatiska Institutet Vasastan.

Vilka är symtomen på spänningshuvudvärk?

Vid spänningshuvudvärk är huvudvärken ofta dov, molande eller tryckande. Den är oftast lätt till måttlig, och inte så svår att du behöver vara hemma från jobbet.

– De flesta har återkommande problem som kan vara i allt från några timmar till några dagar. Migrän sitter ofta mer på ena sidan av huvudet, medan spänningshuvudvärk ofta är dubbelsidig.

Utöver detta kan du få lite mer luddiga symtom, som sus i öronen, yrsel, trötthet och koncentrationssvårigheter. Det kan helt enkelt påverka din vardag på ett negativt sätt.

Vad beror spänningshuvudvärk på?

Spänningshuvudvärk beror som sagt på spända muskler, men det viktigaste om du lider av det är att luska ut de bakomliggande orsakerna. Både fysiska och psykiska faktorer kan påverka att du får spänningshuvudvärk.

– Spänningshuvudvärk beror på spända muskler, men tricket är att förstå varför de blivit så spända. Det kan bero på stress, men det kan också bero på att du suttit stilla för länge, sovit för lite eller lyft för tungt.

Hur kan jag förebygga spänningshuvudvärk?

För att kunna förebygga spänningshuvudvärk behöver du ta reda på orsaken till problemet, vilket vi på Naprapatiska Institutet kan hjälpa till med. Mot muskelspänningar kan du förstås träna, men måste också se över stressnivån och sömnen.

– Planera gärna in avstressande och pulssänkande aktiviteter i ditt schema. Gör andningsövningar, meditation, lugn yoga i avslappningssyfte och se till att gå och lägg dig i tid och ge kroppen den återhämtning den behöver.

Finns det någon behandling för spänningshuvudvärk?

Det finns mer att göra än att knapra piller! Hos en naprapat kan du få hjälp med behandling av de spända musklerna genom muskulär behandling, triggerpunktsbehandling, akupunktur, massage och stretching.

– Vi kan lindra både i det akuta läget, men också jobba förebyggande. Har du återkommande spänningshuvudvärk har du spänningar som ligger latent, och det kan vi hjälpa till med. Du behöver alltså inte ha ett anfall just på besöksdagen.

Vad ska jag undvika vid spänningshuvudvärk?

Försök att inte slarva med de grundläggande rutinerna gällande mat, sömn och träning.

– Du som har ett kontorsjobb ska undvika att alltid ha samma arbetsställning. Ta micropauser där du gör några axelrullningar eller sträcker på kroppen och ta gärna en promenad på lunchen för att minska skärmtiden.

Hur ska jag träna vid spänningshuvudvärk?

Rent generellt gäller det att få till både rörlighetsträning och träning som gör dig starkare. I det första skedet handlar det mest om att få bort spänningar och bli rörligare, till exempel med hjälp av stretching.

– Många tycker det är skönt att springa, men det är inte optimalt att bara göra det. Har du bara en timme, så rekommenderar jag att du lägger en halvtimme på att göra ryggraden rörligare med olika typer av rörlighetsövningar och den andra halvan på att springa. Satsa inte allt på konditionsträningen, utan gör lite för att släppa på spänningar runt skuldrorna också.

Vilket är ditt bästa tips vid spänningshuvudvärk?

– Lyssna till kroppen och ta det på allvar för det finns hjälp att få. Sopa inte problemet under mattan och lindra med en huvudvärkstablett, för spänningshuvudvärken är ett tecken på att kroppen inte mår bra. Tabletter dämpar bara smärtan, kroppen mår fortfarande dåligt. Musklerna är fortfarande spända, du stressar kanske fortfarande för mycket och sover för lite, så risken är att tabletterna bara späder bara på den onda cirkeln i stället för att byta den. Huvudvärkstabeller är inte ett botemedel. Få stopp på problemet på riktigt och gör en förändring i stället, säger Jonas Parandian.

Patientberättelse

Anna Landin, 35 år:

– Jag hade mycket huvudvärk tidigare, ofta flera gånger i månaden. Sedan gick jag till Naprapatiska Institutet och det hjälpte mig väldigt, väldigt mycket – både Jonas Parandians behandling och övningarna jag gjorde hemma. Det är en enorm skillnad. Nu har jag huvudvärk någon gång ibland, men med min referensram otroligt sällan. Innan hade jag bara migränmedicin som jag tog, ingen annan hjälp. Jag gick i behandling i två månader, men redan efter några veckor märke jag stor förbättring. Jag skulle absolut rekommendera Jonas Parandian till andra, det har jag gjort många gånger redan.